Terug naar alle evenementen

Natuurlijke verfstoffen in textiel

De eerste katoendrukkerij van Europa vestigde in de 17e eeuw in Amersfoort. Bijzonderheid daarbij was onder meer dat we voor het eerst leerden afdrukken met natuurlijke verfstoffen. In dat kader legt de Katoendrukkerij nu ook een kleine verfplantentuin aan bij de Volmolen.

April 2022 opent het Textielmuseum Tilburg de expositie ‘Kleurstof’ met onder meer een citizen science project waarin burgers en wetenschappers boeken met verfrecepten onderzoeken. De bibliotheek van het TextielMuseum bewaart een verzameling manuscripten met verfrecepten. Dit zijn handgeschreven schriften met recepten die in de textielindustrie zijn gebruikt tussen 1700 en 1970. Deze boeken zijn onlangs gedigitaliseerd en bevatten recepten om verf en inkt te maken. Deze lezing gaat over deze bijzondere receptenboekjes. De kleurstoffen voor het verven van textiel en voor katoendruk kwamen uit de hele wereld – vaak uit Europese koloniën. Zo kwam cochenille uit Mexico, korstmossen van de Canarische eilanden, verschillende verfhouten uit Latijns-Amerika en indigo uit – onder andere – het zuiden van de Verenigde Staten van Amerika, Indonesië en Suriname. Waar kwamen de kleurstoffen vandaan? Hoe werd de kennis over de kleurstoffen gedeeld vanuit de koloniën en binnen Europa? Kun je de verfrecepten ook nu nog gebruiken om op een historische manier textiel te verven? Jantiene van Elk (bibliothecaris van het TextielMuseum en het archief) beantwoordt deze en nog veel meer vragen. Prijs € 15 per persoon, incl. koffie/thee. Max. 25 personen. Reserveren via info@dekatoendrukkerij.nl.

Deze lezing is in het kader van een serie over het thema ‘textielnijverheid’. In onze agenda vindt u ook de volgende data: Op 27 augustus a.s. kunt u inschrijven voor een combinatie workshop met textielwandeling ‘Stof tot nadenken’. Op woe. 13 oktober geeft Sandra Hovens (Afd. Monumentenzorg Gemeente Amersfoort) een lezing over de Volmolen.

Vorige
Vorige
9 september

Besloten groep

Volgende
Volgende
11 september

Open Monumentendagen